Pàgines

19 de desembre 2013

tres14: Mart

Tres14 - Mart. Programa emés el 5 de febrer de 2012

 

Els astrònoms porten mirant a Mart des del segle XIX. Els telescopis de l'època ja eren prou potents com per observar la seva superfície. Però tot just distingien unes taques blanques i negres. Alguns astrònoms com Percivall Lowell, van creure veure-hi canals construïts per vida intel · ligent.

La idea que hi hagi marcians no ha deixat d'alimentar el nostre imaginari fantàstic, però també s'ha convertit en una aventura científica que porta 50 anys ideant la manera de provar l'existència de vida allà. Al principi vam pensar que es tractava d'un planeta mort, però descobrim un paisatge pel qual havia fluid aigua i l'esperança de si hi va haver o hi ha vida al planeta vermell es va disparar. El treball dels científics serà fonamental en revelar si estem sols o no a l'Univers.

Des de 1960 s'han enviat 43 missions per esbrinar-ho, de les quals més de la meitat, 22, han fracassat. Curiosity és el nom de l'últim robot llançat a Mart. És la primera vegada que tecnologia espanyola viatja a aquest planeta. Alguns d'aquests científics que participen en aquesta aventura són Ricardo Amils i Víctor Parro que saben com podrien ser les formes de vida marcianes. Javier Gómez-Elvira coneix com es construeix un robot d'exploració per detectar vida extraterrestre i Felip Gómez i Elena Feichtinger quant temps ens falta per colonitzar el nostre planeta veí.