Pàgines

13 de desembre 2018

Cromatina i cromosomes

Una de les darreres coses que vaig explicar en classe era com es trobava el material genètic al llarg del cicle cel·lular. Recordeu que en interfase (període entre dues divisions) el material genètic es troba en forma de cromatina, és a dir, l'ADN s'associa amb proteïnes histones per poder estar en l'interior del nucli cel·lular, però d'una forma no massa compactada, ja que aquuests material genètic ha de ser "llegit" jaque conté les "instruccions" sobre el que ha de fer la cèl·lula.
Però qua la cèl·lula entra en divisi, acquesi material genètic es condensa molt més i forma estructures individualitzades anomenades cromosomes. Hi ha moltes animacions sobre aquest tema, però són prou difícils per a vosaltres. Per això, us passe una animació molt curta i senzilla que us pot ajudar a comprendre aquestes idees.



 Un vídeo un poc més complicat, però que us defineix moltes termes científics el teniu ací :



A més, us passe una web del Ministeri d'Educació on podreu aprendre de forma activa moltes coses al voltant dels cromosomes. No us oblideu de clicar la fletxa que teniu a sota a la dreta, ja que anireu veient els diferents apartats : continguts, activitats, simulacions, etc


http://proyectos.cnice.mec.es/arquimedes2/objetos/bio_040302_los_cromosomas/index.html

ANIMACIONS
http://proyectos.cnice.mec.es/arquimedes2/objetos/bio_040302_los_cromosomas/index.html