Pàgines

14 de gener 2012

Reclamen una casella de suport a la ciència en la declaració de la renda

Tal com estan es coses darrerament, cal defensar la idea que l'educació i l'investigació són les eines més potents que poden salvar la nostra societat. Aquesta notícia circula per la premsa i per internet i crec que és important destacar-la.


La crida que un jove científic va publicar al seu blog en defensa d'una casella de suport a la ciència en la declaració de la renda ha tingut un ressò significatiu a les xarxes socials. Francisco J. Hernández va publicar la setmana passada al seu blog un article on argumentava que “la investigació i la innovació són pilars fonamentals per al desenvolupament d'una societat moderna”, i protestava contra l'anunci del nou govern espanyol d'una retallada del pressupost d'Investigació, Desenvolupament i innovació (I+D+i) en 600 milions d'euros. En aquest sentit, instava els lectors a exigir una casella a la declaració de la renda perquè els contribuents puguin dedicar un 0,7% dels impostos “a la consecució d'un món millor”.
Dos dies més tard, Hernández va actualitzar l'article per agrair la difusió que s'havia fet de la idea, i per explicar que “un amable lector” del blog havia llençat una campanya a través de la plataforma Actuable en aquest sentit. A més, mencionava un nou grup de Facebook que defensa una casella de suport a la ciència, i recordava que ja existia una proposta prèvia en aquesta xarxa social. Aquest dilluns, la campanya d'Actuable ja ha superat de llarg les 15.000 signatures.
Una “connexió” immediata
En declaracions a Europa Press, Hernández ha explicat que la idea de la casella és fruit de dues notícies: a l'anunci de la nova retallada en el pressupost d'I+D+i, s'hi va sumar la publicació al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) de la partida per a la casella de l'IRPF percebuda per l'església catòlica
“La connexió va ser immediata, i vaig pensar que la ciència també necessita una casella en la declaració de la renda per compensar parcialment la caiguda del seu pressupost”, ha apuntat.
Hernández critica que, a l'Estat espanyol, la ciència “sempre ha mancat de recursos”. En aquest sentit, ha recordat que al 2008 l'I+D va rebre una assignació equivalent a l'1,2 per cent del PIB. Segons Hernández, aquesta xifra era menys de la meitat, en percentatge, que la de l'assignació als Estats Units, i la tercera part de la de països com Suècia, Finlàndia o Japó. A més, el jove ha alertat que “molts dels millors científics formats a Espanya durant l'època de bonança es veuran obligats a emigrar, amb la pèrdua de capital humà que això comporta”.
Hernández va estudiar Física a la Universitat de Valladolid, i va fer un màster a Cambridge, al Regne Unit, on actualment treballa en un doctorat sobre neurociència.