14 de gener 2012

Reclamen una casella de suport a la ciència en la declaració de la renda

Tal com estan es coses darrerament, cal defensar la idea que l'educació i l'investigació són les eines més potents que poden salvar la nostra societat. Aquesta notícia circula per la premsa i per internet i crec que és important destacar-la.


La crida que un jove científic va publicar al seu blog en defensa d'una casella de suport a la ciència en la declaració de la renda ha tingut un ressò significatiu a les xarxes socials. Francisco J. Hernández va publicar la setmana passada al seu blog un article on argumentava que “la investigació i la innovació són pilars fonamentals per al desenvolupament d'una societat moderna”, i protestava contra l'anunci del nou govern espanyol d'una retallada del pressupost d'Investigació, Desenvolupament i innovació (I+D+i) en 600 milions d'euros. En aquest sentit, instava els lectors a exigir una casella a la declaració de la renda perquè els contribuents puguin dedicar un 0,7% dels impostos “a la consecució d'un món millor”.
Dos dies més tard, Hernández va actualitzar l'article per agrair la difusió que s'havia fet de la idea, i per explicar que “un amable lector” del blog havia llençat una campanya a través de la plataforma Actuable en aquest sentit. A més, mencionava un nou grup de Facebook que defensa una casella de suport a la ciència, i recordava que ja existia una proposta prèvia en aquesta xarxa social. Aquest dilluns, la campanya d'Actuable ja ha superat de llarg les 15.000 signatures.
Una “connexió” immediata
En declaracions a Europa Press, Hernández ha explicat que la idea de la casella és fruit de dues notícies: a l'anunci de la nova retallada en el pressupost d'I+D+i, s'hi va sumar la publicació al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) de la partida per a la casella de l'IRPF percebuda per l'església catòlica
“La connexió va ser immediata, i vaig pensar que la ciència també necessita una casella en la declaració de la renda per compensar parcialment la caiguda del seu pressupost”, ha apuntat.
Hernández critica que, a l'Estat espanyol, la ciència “sempre ha mancat de recursos”. En aquest sentit, ha recordat que al 2008 l'I+D va rebre una assignació equivalent a l'1,2 per cent del PIB. Segons Hernández, aquesta xifra era menys de la meitat, en percentatge, que la de l'assignació als Estats Units, i la tercera part de la de països com Suècia, Finlàndia o Japó. A més, el jove ha alertat que “molts dels millors científics formats a Espanya durant l'època de bonança es veuran obligats a emigrar, amb la pèrdua de capital humà que això comporta”.
Hernández va estudiar Física a la Universitat de Valladolid, i va fer un màster a Cambridge, al Regne Unit, on actualment treballa en un doctorat sobre neurociència.

Un parell de cançons us expliquen el cicle de les roques

Com teniu el vostre nivell d'anglés? En podeu comprovar el vostre coneixement amb aquestes dues cançons. Després d'haver vi...