Pàgines

22 de maig 2018

TRANSMISSIÓ NERVIOSA: IMPULS I SINAPSI


La trasmissió nerviosa es produeix a través de l'impuls nerviós que viatja al llarg d'una neurona. Els impulsos passen també d'una neurona a una altra gràcies a un mecanisme de comunicació anomenat sinapsis nerviosa.




a) IMPULS NERVIÓS:

L'impuls nerviós és un missatger de natura electroquímica que es propaga unidireccionalment des de les dendrites, tot viatjant després per l'àxon, cap a altra neurona o òrgan efector.



1.  En condicions normals (sense rebre cap estímul), la neurona es troba  en potencial de repós:

A l'exterior de la membrana plasmàtica existeix un potencial de càrrega elèctrica positiu, a causa de la presència de cations, i en l'interior de la membrana, una càrrega elèctrica negativa, deguda a la presència d'anions. El potencial és de -70mV.
Aquesta situació crea una diferència de potencial eléctrico que és mantinguda per la presència d'una bomba sodi/potassi i per la impermeabilitat de la membrana al retorno dels ion de sodi:  La bomba Na/K actua expulsan a l'exterior 3 cations Na i introduint 2 cations K, i a més,  els canals iònics pel que podria entrar el Na estan tancats.



2.  Quan la neurona rep un estímul, es produeix un candi en la polaritat que passa   a 120mV,  i s'assoleix , el potencial d'acció:

En pebre l'impuls nerviós,  els canals de Na, que abans estaven tantas, s'obren i diesen passar  a l'interior de la neurona gran quantitat de Na, fea que causa que l'interior es cargue positivamente respecto a l'exterior.



3. La propagació del potencial de acción es produeix perquè els canals de Na contigus es van obrint consequtivament, i provocant una ona de despolarització que viatja al llarg de la neurona, fetichismos que constitueix l'impuls nerviós.

4. Aquest camvi en la polaritat és molt breu, ja que la neurona torna  a repolaritzar-se, tot passant al potencial de repós (-70mV), per mitjà de l'apertura de canals de K i la seua eixida a l'exterior.

Tot això el teniu descrit al vídeo



b) SINAPSI NERVIOSA: