Pàgines

10 de setembre 2011

Som una multitud!


És possible que no ens adonem, però cadascun de nosaltres és un ecosistema ambulant.Som "nosaltres i la nostra microbiota. La majoria de les vegades que compartim els nostres cossos en harmonia amb els 90 bilions de microbis. Però de vegades la relació es torna polèmica, com quan xuclen la sang xinxes, puces i polls  o quan l'herpes simple o el virus del papiloma causen  l'erupció de pústules repugnants o berrugues.


Principals organismes microbians que conviuen amb nosaltres:
1 Trichophyton El peu d'atleta i els fongs Epidermophyton són microbis filamentosos, paràsits que s'adhereixen als peus nus en les dutxes comunes. Aquestes espècies i els seus familiars poden lliscar sota les ungles i envair altres àrees de la pell, incloent el cuir cabellut i genitals, on desencadenen la tinya i la sarna.



2 flora vaginal de bacteris beneficiosos, en particular els membres de la família Lactobacillus, habiten a la vagina, on segreguen àcid làctic per defensar-se dels invasors hostils, com Candida albicans.






3 Firmicutes i Bacteroides Almenys 500 espècies de bacteris, amb un pes de gairebé 2 Kg, viuen a l'interior de l'intestí humà on descomponen els hidrats de carboni no aprofitats per nosatres i fabriquen  nutrients essencials com les vitamines K i B12. També desplacen als bacteris perjudicials. 




4 Virus del papiloma humà Més  de més de 100 tipus de virus del papiloma humà (VPH) poden infectar als humans, causant una varietat de berrugues. Es transmeten sexualment, i s'estima que almenys el 50 per cent dels homes i dones sexualment actius s'infectaran amb el VPH genital en algun moment. De gran preocupació són els tipus de VPH 16 i 18, el que pot causar càncer de coll uterí, penis, vagina, anus i el recte. La nova vacuna Gardasil protegeix contra els càncers causats per ambdós tipus de VPH.



5 Polls del cap Pediculus humanus capitis  ha estat amb la nostra espècie des de fs molt de temps durant molt de temps: Un ou del poll antic s'ha trobat unit a un floc de cabells de 10.000 anys d'antiguitat. Són insectes plans d'1-2 mm de llarg que xuclen la sang humana i posen els seus ous  al nostre cabell.



6 Estreptococs dentals Si no es renten les dents amb regularitat, és probable que tinguem un biofilm de bacteris (300-500 cèl.lules de gruix) a la superfície de les nostres dents. L'espècie dominant en aquesta placa dental són Streptococcus sanguis i S. mutans.  Els bacteris fermenten els sucres i polímers i secreten  una substància enganxosa que forma la placa dental.






7 àcars Demodex un artròpode petit viu més probable és que en els fol.licles de les pestanyes, mengen, s'aparellen i crien. Tenen forma de cigar de 0,3 mm de llarg  iinfesten el 20 per cent de les persones menors de 20 anys. És més probable que ens infecten amb l'edat, de manera que gairebé totes les persones grans els porten.





8 Culebrilla Quan hagueu tingut varicel·la, el virus, anomenat herpesl-zòster, es queda dins teu per sempre, latent en els nervis prop de la medul·la espinal. L'estrès, l'envelliment, o un sistema immune afeblit poden reactivar el virus, que poden escapolir al llarg de les fibres nervioses, causant dolor persistent i erupcions a la pell-una desagradable malaltia coneguda com herpes zòster




9 Sobre els virus de fòssils 1 / 12 de nostre genoma consisteix en seqüències d'ADN dels virus que van infectar als nostres ancestres milions d'anys enrere. D'acord amb l'epidemiòleg Prescott Deininger de la Universitat de Tulane, aquests i altres paràsits, l'auto-replicants d'ADN han evolucionat amb nosaltres i es poden inserir còpies de si mateixos en el nostre genoma, el que porta a les mutacions que poden provocar noves malalties genètiques.




10 Staphylococcus De mitjana, la pell conté al voltant d'1 bilió de bacteris. Els més comuns són estafilococs, estreptococs i Corynebacterium, que metabolitzen la suor per produir la mala olor corporal. La majoria dels bacteris en realitat ajuden a mantenir la pell sana de competir amb patògens perillosos per als aliments.