Pàgines

23 de setembre 2011

Comença la tardor

Notícia apareguda al blog  Temps pel temps

Tardor2011.jpg  

Avui divendres, a les 11:05 hora oficial peninsular, comença la tardor astronòmica a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 89 dies i 20 hores. El diumenge dia 30 d’octubre tindrà lloc el canvi d’hora. L’hivern arribarà el proper 22 de desembre.
L’inici de les estacions ve donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de la tardor, es dóna el dia en que el centre del Sol, vist des de la Terra, creua l’equador celeste en el seu moviment aparent cap al sud. El dia en que això succeeix, la duració del dia i la nit pràcticament coincideixen. És l’anomenat equinocci de tardor.

Durant la tardor es produiran dos eclipsis. El dia 25 de novembre hi haurà un eclipsi parcial de Sol que serà visible al sud d’Àfrica, l’Antàrtida, Tasmània i Nova Zelanda. Dues setmanes més tard, el 10 de desembre, tindrà lloc un eclipsi total de Lluna, que al territori peninsular veurem com a penombral en les seves últimes fases.