Pàgines

02 de maig 2012

Set mil milions d'habitants

Totes les projeccions demogràfiques indiquen que a principis de l'any 2011, la humanitat arribarà als set mil milions d'habitants.   Per celebrar aquesta fita demogràfic , la revista National Geographic ha elaborat un dossier monogràfic del qual forma part el vídeo sobre la població mundial, que encapçala aquesta nota.  (Compte amb no confondre amb els "bilions americans", esmentats al vídeo, per a nosaltres aquestes unitats són únicament milers de milions.)

El creixement demogràfic experimentat en l'últim segle és realment sorprenent. Per apreciar aquest fet, convé recordar que la humanitat va necessitar uns 200.000 anys per arribar (al voltant de 1800) els mil milions d'habitants. Per arribar fins als 7.000 milions actuals, només hem necessitat dos segles. Aquesta situació constitueix un fet sense precedents (i probablement serà irrepetible) en la història de la humanitat: una persona que en l'actualitat tingui 70 anys, ha vist triplicar la població mundial al llarg de la seva vida.

 Per treballar a classe aquest tema disposem d'abundant material a Internet.  Entre els nombrosos recursos disponibles, cal destacar la activitat de demografia per a 3r d'ESO elaborada pel professor Jaume Castell i publicada al seu bloc d'aula: Recursos Web2.0 per a les Ciències socials .

  L'activitat proposa l'elaboració d'un informe demogràfic sobre un país (que es va assignar a cada alumne a principi de curs). Conté una magnífica col·lecció d'enllaços sobre Demografia, a partir dels quals l'alumnat haurà de seleccionar, organitzar i comentar la informació obtinguda, presentant de forma clara en format electrònic.
 
  Recursos addicionals

 Comptadors de població mundial
 Notícies d'informació demogràfica a Twitter