Pàgines

06 d’octubre 2008

12 DONES EN LA BIOMEDICINA DEL SEGLE XX




Acabe de llegir en el bloc "Bichos, rocas y demás parientes" escrit per professors de Biologia-Geologia de l'IES L'Eliana, una ressenya sobre un llibre publicat per la Fundació del Dr Esteve de Barcelona: Doce mujeres en la biomedicina del siglo XX

Aquesta nova publicació de la Fundació Dr. Antoni Esteve recopila les aportacions científiques i la biografia de dotze investigadores de primer nivell, però no només recull la recerca per la qual han estat reconegudes en la història de la medicina –set d’elles van obtenir un Premi Nobel- sinó també els obstacles que es van anar trobant al llarg de la seva carrera per tal d’obtenir un reconeixement professional.

Aquest és el cas, per exemple, de Rita Levi-Montalcini, Premi Nobel de Medicina pel descobriment del factor de creixement nerviós, i a qui el fet de ser dona, jueva i investigadora en plena dictadura de Mussolini no la va frenar per a dedicar tota la seva vida a la ciència. Un reconeixement que no va obtenir de la mateixa forma Rosalind Franklin, científica que va tenir un paper decisiu en un dels avenços més transcendentals del segle XX –el descobriment de l’estructura del DNA- però que no va ser recompensada amb el Nobel concedit el 1962 a Watson, Crick i Wilkins.

Doce mujeres en la biomedicina del siglo XX reuneix a aquestes altres deu científiques rellevants:

  • Elizabeth Helen Blackburn
  • Gerty Theresa Cori
  • Gertrude Belle Elion
  • Dorothy Hodgkin
  • Barbara McClintock
  • Elizabeth Fondal Neufeld
  • Christiane Nüsslein-Volhard
  • Janet Rowley
  • Helen Brooke Taussig
  • Rosalyn Yalow

Hi ha en totes les biografies una coincidència singular: van tenir tota mena de dificultats en el desenvolupament de les seves carreres pel fet de ser dones. Com diu Elizabeth H. Blackburn: "Hi ha d'haver un canvi cultural que permitisca que la dona compatibilitziela seva carrera amb les necessitats familiars, i que no senta que això la condemna com científica seriosa".

Us invite afullejar el llibre que es pot descarregar gratuitament des d'ací en format pdf. Només cal clicar on diu PDF complet. Mireu quina història us agrada més (Nosaltres estudiarem enguany les aportacions de Rosalind Franklin -la de la foto- al descobriment de l'estructura de l'ADN) i feu una petita ressenya de la vida i les aportacions d'UNA d'aquestes grans científiques en el vostre bloc i exposeu el vostre treball en classe als vostres companys (5 minuts màxim)