13 de febrer 2018

Identifica els grups sanguinis i salva els teus pacients


La web de l'organització RECERCA EN ACCIÓ us invita a aprendre què són i com s’identifiquen els grups sanguinis, i també com jugar amb ells per a fer transfusions de sang mitjançant un joc interactiu d'ordinador:  Blood typing game Una activitat en anglés, però amb moltes imatges que us faran molt fàcil entendre el seu mecanisme. Fes clic  aquí per accedir al joc.


La manera de jugar no pot ser més engrescadora:  l’usuari es troba al servei d’urgències d’un hospital, on arriben tres víctimes d’un accident de cotxe que necessiten una transfusió de sang.  El joc ens anima, primer,  a prendre una mostra de sang de cada pacient i analitzar-la per esbrinar el seu grup sanguini i el factor RH. Això es planteja d’una manera força intuïtiva, exposant les mostres de sang a diversos anticossos per veure quin reacciona i, així, deduir-ne el grup.
Un cop esbrinat el grup, es tracta de fer la transfusió fent servir la sang disponible. Potser s’acaba la que ens cal i l’hem de substituir, la qual cosa vol dir que hem de comprendre quins grups són compatibles (les persones amb el grup AB poden acceptar transfusions dels altres grups,  i les que tenen el grup 0 poden donar a tots els altres).
Aquest joc es basa en el Premi Nobel de Medicina de l’any 1930, atorgat al científic austríac Karl Landsteiner, qui va revolucionar el món mèdic l’any 1901 en identificar els grups sanguinis. A partir de la seva descoberta es van poder realitzar les primeres transfusions de sang l’any 1907.