Pàgines

30 de setembre 2012

James lovelock i la hipòtesi Gaia




  • En aquest primer tema de l'assignatura de Ciències de la Terra anem a parlar (i treballar) sobre el concepte Gaia, un model que ens permetrà entendre molt bé el sistema Terra. Un article del bloc Centpeus  parla de la visita de James Lovelock a Barcelona i de la seua conferència al voltant de la hipòtesi Gaia.  
  • El blog Amazings presenta una bona entrada que ens permetrà repassar i comprendre millor els nostres coneixements  sobre la teoria de sistemes, alhora que també podrem relacionar-ho amb aspectes de la biologia, l'evolució o els canvis climàtics. 


 


  • Finalment, el blog de Javier Duran presenta avui una entrada sobre les idees bàsiques de Gaia  i que conté un fragment de l'entrevista que va fer  Eduard Punset a Lovelock.




Amb aquest material podreu millorar el vostre coneixement sobre Gaia i el sistema Terra i us permetrà escriure la vostra pròpia entrada en el vostre blog


20 de setembre 2012

Apunts de CTMA del professor Pablo Acosta

El professor Pablo Acosta Robles manté una pàgina web que, amb el nom de RECURSOS T.I.C. PARA LA ENSEÑANZA DE CIENCIAS NATURALES EN SECUNDARIA, que inclou una sèrie d’apartats que poden ser molt útils per l’ensenyament d’algunes matèries d’aquesta especialitat de Ciències Naturals, i que són el resultat d’una tasca ingent de recopilació d’apunts, dades i aplicacions de tot tipus.

Jo us voldria recomanar sobretot la part que dedica a les Ciències de la Terra i Medi ambient de Batxillerat ja que, a més a més dels apunts en pdf, va desenvolupant els diversos temes amb presentacions en Power point i amb múltiples activitats i animacions. Hi trobareu els següents apartats:


Un llibre de CTMA virtual

Podeu disposar de molta informació gràcies a internet. Moltes vegades, la recerca de la informació és difícil i ocupa molt de temps. Però ací teniu un llibre virtual de l'assignatura que podeu descarregar en forma .pdf i llegir-lo en el vostre ordinador quan faça falta.

LIBRO_CTMA

17 de setembre 2012

Una presentació al voltant del tema 1

Avui he rebut aquesta fantàstica presentació des del blog de Javier Durán a qui vull agrair el seu treball.
Ho aniré explicant en classe i espere que us ajude a comprendre millor aquest tema.


Afegiré una altra presentació que correspon a la segona part del tema:
 
De moment no es pot descarregar al vostre ordinador, però podeu "copiar i enganxar" i fer-vos el vostre propi powerPoint. es tracta de material de molt bona qualitat i que segueix majorment el llibre de McGraw-Hill

Comentari lectura inicial curs CTMA

A l'estiu de 2010, el diari El País publicà un article divulgatiu molt interessant sobre l'aigua de l'aixeta i l'aigua embotellada amb el títol, "Negocio redondo: agua y en botella". En cursos anteriors vaig posar aquest article com a prova inicial per comprovar les competències en comprensió lectora i expressió escrita dels meus alumnes. Us recomane que feu l'esforç, tot i que serà una activitat voluntària. Enguany no vaig a manar-vos fer l'activitat (si ho voleu fer, podeu comparar el que heu escrit amb el meu comentari personal.  Realment podem aprofitar aquest exemple per mostrar-vos com es fa una entrada del blog, així com destacer  la potencialitat dels hipervincles,  típics dels escrits que podeu fer als blocs.

El consum d'aigua embotellada ha crescut en Espanya més d'un 67% en els darrers 10 anys. El nostre país n'és el tercer consumidor de la UE. En els darrers temps han aparegut  una sèrie d'iniciatives que pretenen dignificar l'ús de l'aigua de l'aixeta, tot evitant l'ús indiscriminat d'aigua enbotellada. Aquestes iniciatives van des de la promoció de l'aigua corrent  d'algunes ciutats, llistes de restaurants que serveixen aigua de l'aixeta, dies sense aigua embotellada fins a la prohibició de la venda d'aigua embotellada en alguna ciutat australiana.

Què passa doncs amb la nostra "aigua de l'aixeta? És clar que té mala fama. L'aigua embotellada (que no sempre és aigua mineral) es troba associada a salut  si fem cas a la publicitat, però  molts especialistes no veuen massa diferències i altres, fins i tot, afirmen que són de menor qualitat que l'aigua de les canonades públiques. Greenpeace informa que solament un 16% de les aigües subterrànies compleixen els estàndars físics i ecològics de la "directiva aigua". Fins i tot podeu veure  opinions sobre el tema al YouTube.






Hi ha publicitat enganyosa? Cal tenir en compte que el negoci de l'aigua embotellada dóna treball a més de 5000 persones i factura al voltant de 1000 milions d'euros a l'any. Les empreses implicades en aquest negoci neguen aquestes crítiques. El Ministeri de Medi Ambient no  sembla preocupar-se massa pel problema, ja que opina que solament afecta el 0,002% dels recursos hídrics subterranis. La Fundació Nova Cultura de l'Aigua afirma que solament s'exploten 150 dels 2000 manaltials existents al país. Tanmateix els grups ecologistes critiquen l'ús de l'aigua embotellada, tot adduint una sèrie de raons convincents: 
  • Per què pagar 1000 vegades més per un litre d'aigua embotellada que per un litre de l'aigua de l'aixeta? El món té necessitats més perentòries.
  • Per què es permet l'explotació PRIVADA dels recursos hídrics subterranis quan l'aigua superficial és pública?
  • Gran impacte ambiental: tot els anys es generen 3 milions de tones de plàstic en tot el món per fabricar botelles que solament seran reciclades en un 13%.
  • Gran despesa energètica en la seua "producció" i transport. Un got d'aigua de l'aixeta genera unes emissions de CO2 de 0,3g, mentre que el mateix got d'aigua embotellada és el responsable de l'emissió de 185g.

Es queixem dels impostos per millorar les xarxes de conducció d'aigües, però no ens importa pagar una botella d'aigua a preu d'or. És temps de començar a regular el consum d'aigua embotellada?


Què cal saber sobre la Terra?



La veritat és que la Geologia o, com diuen els americans, les Ciències de la Terra, semblen ser la germana pobra de la Biologia. Segur que l'heu notat al llarg dels anys que heu passat a l'institut. Mai no és tard per saber. Aquesta guia (en anglés) presenta les grans idees de la ciència de la Terra que tots els ciutadans haurien de saber. Aquest document ha estat creat per grups de treball on participen centenars de científics i educadors i ha estat objecte d'un extens període de revisió pública. 

Encara que en un format més simple, també teniu la  traducció que podeu descarregar-vos ací. De fet us ajudarà molt en la comprensió dels continguts de l'assignatura de CTMA. Estic convençut quan finalitze el curs el contingut d'aquesta guia us serà molt més familiar i comprensible del que és ara.

No fa falta llegir-ho tot d'una.

16 de setembre 2012

HOME

Amb aquesta entrada encetem el curs 2012-13. Esperem que aquest blog us siga útil per fer el seguiment d'aquesta assignatura que espere us agrade tant com a mi.

Home, és un documental de 90 minuts produït per Luc Besson i Yann-Arthus Bertrand i ens pot servir d'introducció a l'assignatura de Ciències de la Terra i Mediambientals. Us recomane que torneu a veure la pel·lícula en acabar el curs, en maig: comprovareu què és el que heu aprés.

A continuació podeu visionar un tràiler.

Teniu el documental complet en espanyol (latino) en aquest enllaç de YouTube. Si us agrada practicar l'anglés, també teniu una versió subtitulada que crec que podeu seguir sense massa dificultats. A més, podeu descarregar el documental  ací com a .torrent amb un audio diguem-ne castellà. Si no disposeu d'internet, al departament en tenim un DVD del documental.

Ara solament cal veure el documental treballar la part que us pertoque (ja en parlarem en classe) de la guia de treball