Pàgines

30 de desembre 2010

Holoparàsites, plantes com fongs

Hi ha plantes que no són verdes. Tampoc tenen fulles ni arrels. Tot el que els cal per viure ho aconsegueixen a través dels vasos conductors de la planta que parasiten. Tot això ho explica aquest curt video del programa de TV3 "Medi ambient"


29 de desembre 2010

Exposicions orals sobre Biodiversitat

Tal com vam parlar en classe, us passe el llistat i les dates d'exposició  dels vostres treballs de la segona avaluació: 


Alumne/a
Tema a exposar
Data presentació
Marta Jordán
Bacteris (regne Monera)
17/01/11
Elena Gómez
Protozous (Regne protoctista)
17/01/11
Enrique Font
Fongs
21/01/11
Daniel Soriano
Algues (Regne protoctista)
21/01/11
Sergio Cervera
Briòfits i Pteridòfits
24/01/11
Celia Sánchez
Porífers i Celenterats
24/01/11
Guillermo Nácher
Mol·luscs
28/01/11
Cristian Sales
Cucs (anèl·lids, platihelmints i nemàtodes)
28/01/11
Raquel Bosch
Artròpodes
31/01/11
Angel Cortell
Equinoderms
31/01/11













Una Activitat CLIL al voltant del dia Mundial de la SIDA

El passat primer de Desembre i amb motiu del dia Mundial de la SIDA, els departaments de Biologia-Geologia i d'Anglés organitzaren una activitat amb els alumnes de Biologia de 1 BAT X. També hi participaren 10 alumnes de primer de Batxillerat de l'IES Ausiàs March de Manises, acompanyats per la seua professora Lina García. L'activitat que es basava en la metodologia CLIL, mitjançant la qual els alumnes aprenen continguts (en aquest cas de Biologia) alhora que aprenen i practiquen l'anglés. L'acte s'enmarcava dins de les propostes de les Jornades Follow up organitzades pel CEFIRE de Sagunt i comptà amb la presència del coordinador de llengües d'aquest CEFIRE, Toni Navarro i de tres professors britànics de l'organització EF que ha estat la triada per la Conselleria d'Educació per a organitzar les estades d'estiu per als professors valencians que han cursat el programa PALE.

L'acte va començar amb una activitat d'escalfament on els alumnes van fer un assaig d'una coreografia a partir d'unes indicacins en anglés. Posteriorment hi va haver una xarrada per part del professor Antoni Cassany al voltant del SIDA i de les mesures de prevenció que el jovent hauria de prendre. Posteriorment van fer un "PARTY" al laboratori  on els alumnes s'ho van passar d'allò més bé prenent un esmorçaret i ballant. Tot això com a "excusa" per fer una simulació del que pot passar en la realitat: amb uns líquids que tenien en uns gotets, els alumnes simularen fins a tres contactes sexuals (amb i sense protecció) entre ells. En la simulació, un dels alumnes era portador del VIH i va ser el responsable de la "infecció" de 8 companys. Una lliçó clara que va calar entre l'alumnat. Finalment hi hagé una xarrada informal amb els professors britànics i els alumnes es van adonar del seu "acceptable" nivell d'anglés assolit al llarg dels cursos passats.
Una experiència que volem tornar a fer. A continuació us oferim un video amb un resum del que vam fer aquell dia:



Aprofitem l'avinentesa per donar les gràcies al professorat i als alumnes  que hi van participar.
PowerPoint en què es va basar la conferència : 

Document word sobre les activitats

18 de desembre 2010

Llibres de lectura recomanats per al curs 2010-11


Enguany proposem la lectura d'un llibre relacionat amb l'assignatura de Biologia-Geologia. Es tracta d'una activitat voluntària que pot suposar fins a 1 punt més de la nota final del curs. Teniu 2 mesos per llegir el llibre i podeu aprofitar aquestes festes per comprar-lo i llegir-lo. Hi haura un control de lectura oral durant la segona quinzena de febrer, on caldrà comentar el llibre amb el professor (tant de forma individual com amb altres alumnes que l'hagen llegit). En tornar de vacances m'haureu de dir si heu comprat/llegit (hi ha llibres en les biblioteques) i dedicarem algun moment per poder parlar-ne i aclarir dubtes, etc.
Per facilitar les coses i deixar que els alumnes puguen triar, he seleccionat dos llibres que tenen molta relació amb la vida i obra de Charles Darwin, de qui es va celebrar en 2009 el bicentennari del seu naiximent i el 150 anniversari de la publicació del seu llibre "L'origen de les espècies".

Podeu triar entre dos llibres:

 El primer, Hacia los confines del mundo, de Harry Thomson és un fantàstic llibre que ens conta el viatge de Darwin a bord del HMS Beagle i l'evolució de la seua relació amb el capità FitzRoy. Un llivre de viatges, una novel·la premiada que solament té un problema, la seua extensió. Ideal per a qui l'agrade la lectura.


HACIA LOS CONFINES DEL MUNDO
de THOMPSON, HARRY
QUINTETO
  
     960 pags
Lengua: CASTELLANO
Encuadernación: Tapa blanda bolsillo
ISBN: 9788497110938
Nº Edición:1ª
Año de edición:2009
Plaza edición: BARCELONA

Preu: 11,95 E
 

Hi ha un segon llibre, més reduït i adreçat al públic juvenil que potser interesse als alumnes menys lectors. Es tracta de _El creacionismo ¡vaya timo! de Ernesto Carnera, una mena de carta dirigida a un creacionista imaginari  i on posa "a caldo" aquesta pseudociència. Un llenguatge planer i un tema d'actualitat. A partir de les escases 150 pàgines, podreu aprendre molt sobre la teoria de l'evolució i les seues implicacions en la societat actual.

EL CREACIONISMO ¡VAYA TIMO! de ERNESTO CARMENA,

15.0x23.0 cm      154 pags
Lengua: CASTELLANO
Encuadernación: Tapa blanda
ISBN: 9788493486204
Nº Edición:1ª
Año de edición:2006
Plaza edición: MADRID


Mireu els llibres i, si voleu, teniu una oportunitat de poder augmentar la vostra nota final de curs, unes dècimes que ara no us diuen res, però que poden ser decisives per aprovar el curs o per assolir la nota que necessiteu enel vostre expedient per poder entrar en la carrera que sempre heu volgut fer.


València, 15 de desembre de 2010

15 de desembre 2010

Cercador de presentacions PowerPoint

Slidefinder és un cercador que intenta facilitar-nos la tasca de trobar presentacions PowerPoint a la xarxa. Es poden cercar per: nom, títols, text, notes, paraules clau i llengua. Fa poc han incorporat un nou apartat per universitats. Una eina molt útil que ens facilitarà trobar informació per realitzar els nostres treballs (he dit, ens ajudarà, no que es tracte de "copiar i enganxar"


La visualització prèvia dels resultats en miniatures facilita la tria. Ens podem descarregar al moment la presentació o obrir-la a la mateixa pàgina.

No confondre amb el lloc per compartir presentacions, Slideshare, on per cert hi trobareu una introducció a aquest cercador: http://www.slideshare.net/slidefinder

    

13 de desembre 2010

Cancun Climate Talks - How much progress?

Quina conclusió podem extraure de la Conferència de Cancun sobre el clima?.

A continuació us passe un petit reportatge en anglés que us permetrà saber alguna cosa, alhora que podreu autoavaluar-vos el vostre coneixement lingüístic.Recordeu que podeu llegir el transcript, mentre sentiu la notícia.


07 de desembre 2010

Deu preguntes que la ciència ha de respondre

La Royal Society celebra 350 anys de la seva fundació. El president de la institució britànica i deu pensadors parlen de les preguntes més importants del nostre temps. Pot la humanitat arribar a les estrelles? Què és la consciència? Podré gravar el meu cervell com puc gravar un programa de televisió? Aquestes són algunes de les preguntes que deu pensadors voldrien veure resoltes per la ciència aviat. 

A la vegada, la pròpia Royal Society ha publicat una sèrie d'articles sobre dotze àrees de la ciència en què experts de cadascuna d'elles expliquen on es troben i cap a on van les seves disciplines. Paga la pena llegir (en anglés) qualsevol d'ells. trieu el que més us interesse.